8 Ocak 2010 Cuma

Kuru Patlican Dolmasi



Her yeni gun kendimi asiyor gibiyim...
Bugun kuru patlican dolmasi var menude..Cok takdir gordu..herkese tavsiye

MALZEMELER:

20 adet kurutulmuş patlıcan ve 15 tane kurutulmus biber
4-5 adet kuru soğan,
2 baş sarımsak,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
2 su bardağı pirinç,
1,5 çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı toz şeker,
Karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz,sumak
2 limon suyu (veya 3-4 kaşık nar ekşisi)
Maydonoz,nane

YAPILISI:

1)Kuru patlıcanları kaynar suda bekletiyoruz.Kıvamı çatal geçecek şekilde olacak sekilde suda bir sure birakiyoruz.(suyu 2 veya 3 defa değiştirilir.) Not:ben sırf patlıcan kullanıp, patlıcanları 2 kere sicak suda 1 kere soguk suda beklettim.
2)Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavuruyoruz, salçaları ilave edilip iyice karıştırıyoruz.
3)Yıkanmış pirinci ekliyoruz ve hafifçe kavuruyoruz.Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Baharatlar, maydonoz ve nane ekliyoruz.Harmanlıyoruz.
4)Hazırlanan bu karışımı, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde dolduruyoruz.
5)Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz.. Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpiyoruz.
6)Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katıyoruz. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz.
7)Pişmesine yakın limon suyu(ya da nar ekşisi) ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirip ocaktan alıyoruz.

NOT: Servis yaparken dolmalarin agiz kismina biber ile kapatip sik bir sunum yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder